breaking news New

Ove tri stvari u vezi sa automobilom nikako ne smete zanemariti 

 

U odnosu na uloženo vreme i novac održavanje automobila mnogi porede sa članom porodice. Stalno je potreno neko ulaganje, negovanje, održavanje i razumevanje. Suština bavljenja ovim stvarima kada su vozila u pitanju odnosi se na bezbednost i sigurnost, a što je u direktnoj vezi i sa udobnom vožnjom. 

Redovno servisiranje, obraćanje pažnje na signale koje vam automobil šalje – bilo da se radi o upaljenoj lampici, pištanju, škripanju ili lupkanju – mali servis, veliki servis, tehnički pregled i zamena guma načini su da se utiče na najbolji mogući način na opštu funkcionalnost vozila i njegovu korisnost. 

Kada je u pitanju opšta funkcionalnost vašeg vozila i maksimalno produžavanje njegovog životnog veka treba imati na umu par stvari do kojih smo za vas izdvoji tri najznačajnije. 

Redovno radite mali servis 

Održavanje vozila je bitna stavka koju ne treba nikako zanemariti. Veliki i mali servis koji se rade blagovremeno mogu značajno umanjiti rizik od nastanka ozbiljnijih kvarova čime se povećava i nivo bezbednosti i sigurnosti. 

Stručnjaci kažu da preskakanje preporučenog intervala za veliki ili mali servis može i te kako uticati na životni vek vašeg automobila kao i da može ubrzati vreme za koje se vaše vozilo može naći na auto otpadu. 

Kod malog servisa podrazumevana promena ulja i filtera na ovaj način obezbeđuje se da vaše vozilo ima preduslove da radi bez problema, posebno kada je reč o ,,mozgu“ vozila – motoru. 

U priručniku proizvođača automobila koji bi svaki auto trebalo da ima, možete naći preporučene intervale malog servisa koji se razlikuje od jedne do druge marke i na njega može uticati više faktora. U proseku reč je o pređenih 5000-15000 kilometara.  

Obratite pažnju na stil svakodnevne vožnje

Osnovna svrha automobila jeste da se on koristi za vožnju, ali je veoma bitno kako se on koristi u te svrhe. Iako postoji čitav program odnosno škola za vožnju gde se uče osim konkrektne vožnje i neka druga pravila u saobraćaju i u vezi sa samim načinom funkcionisanja automobila, potrebno je praktično iskustvo kako bi sve dobro funkcionisalo. 

Zato razmislite o tome kako vozite. Obratite pažnju na to kao ubrzavate i menjate brzine, kako kočite. Važno je da ubrzanje bude postupeno, kažu stručnjaci, da se koči polako i blagovremeno, a da se ne opterećuje motor dok se ne zagreje. 

Tokom zime, na primer, važno je da date malo vreme automobilu da se zagreje pre nego počnete vožnju koja treba da bude laganije kako biste ostavili dovoljno vremena da se ulje zagreje i podmaže u potpunosti sve komponente. 

Ne ignorišite lampice na instrument-tabli

Kada se upale određene lampice na instrument-tabli vašeg automobila mogu da sačekaju dan, dva kako biste ih rešili. Ali postoje tri lampice koje kada se upale ne treba ignorisati ni minut. Reč je o lampici koja signalizira nivo ulja u motoru, lampici koja predstavlja pokazatelj temeprature motora i lampica upozorenja za ručnu kočnicu. 

U tim situacijama potrebno je vozilo zaustaviti bezbedno u što kraćem roku i kontaktirati majstora, osim treće lampice kada je potrebno samo spustiti ručnu kočnicu i nastaviti vožnju dalje. 


Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password