breaking news New

BMW 530e XDrive Plug-In Hybrid Test

Prošlo je dosta vremena od kada smo testirali bilo šta od BMV-a, poslednji motor bio je hibrid serije 3, zato ima smisla nastaviti sa svojim većim bratom 530e.

Cene počinju od nešto manje od 55 000 EUR za 530e u SE trimu, dodajte kDrive i to skoči na cifru od oko 58 000 EUR.

Ako se odlučite za M Sport kakav ste videli, očekujte da ćete platiti 61000 EUR.

BMW 530e 2019

Spoljašnji izgled

Nismo baš impresionirani izgledom novim 530e. Više podseća na BMW 3 ne izdvaja se po ničemu specifičnom. Očekivali smo mnogo više.

Pod haubom

Motor sa ukupno 252 KS i 420 Nm obrtnog momenta znači da BMV 530e kDrive može od 0 do 100 km za samo 6,2 sekunde. Moramo priznati ovo uopšte nije loše.

Snaga ICE-a obezbeđuje 2.0-litarski turbo-četvorocilindrični benzin, usklađen s većom baterijom od 12 kVh.

To je nadograđeno od verne 9.2 kVh verzije za 2019. To znači da ćete dobiti električnu autonomiju do 60 km pri brzinama do 100km ako koristite režim „Mak eDrive“. Obično je 80 km.

Pri nižim brzinama daleko više primjećujete električni pogon, on puni obrtni moment sve dok se benzin ne nahrani. To daje tom EV-u veliku poletnost iz manjih u veće brzine.

BMW 530e pogled odpozadi

Iako mu nedostaje neposredna hitrost šestocilindričnog dizela kojeg smo prethodno probali, on je sasvim dovoljno brz.

Možete da prelazite kroz različite režime vožnje, a možete čak i da ‘sačuvate’ bateriju za upotrebu kasnije, što je neverovatno korisno ako vam treba kad krenete na posao i upadnete u gradsku gužvu.

Korišćenje 5 u ‘sportskom’ modu uz uštedu baterije prilično je brzo i puni. Krenuo sam napolje sa manje od četvrtine naboja, posle vožnje od oko 30 min bila je skoro puna.

Upravljivost

Upravljanje je prilagodljivo, dobijate osećaj te okretnosti po kojoj je BMV poznat čak i u automobilu ove veličine. Dodana težina verovatno ne pomaže u poređenju sa 520i, ali mi tek treba da uzorkujemo poslednju.

Upravljivost je na zavidnom nivou. Spuštanje vazdušne struje čini neverovatno jednostavno, podignite ga, a i pored vlažnih, klizavih uslova, nema zadnjeg vijuga, nema treperećeg svetla za kontrolu vučne snage.

Punjenje baterije traje oko tri sata do 3.7KW koliko vam je dovoljno da krenete bilo gde ili pet sati do potpunog punjenja.

Punjač za bateriju BMW 530e

Unutrašnjost

Kao što biste očekivali, unutrašnjost modela 530e je neverovatno raskošna, sa duboko zagrljenim sedištima. Veliki BMV Displai Kei je ima lep touch sistem ako dodate dodatnih 300 EUR u cenu. Alternativno, dolazi kao deo tehnološkog paketa 2000 EUR.

Unutrašnjost BMW 530e

Auto poseduje grejanje volana, nama se svideo malo deblji volan od uobičajenog.

Prostora za noge na zadnjem sedištu ima dovoljno. Uz doplatu moguća su i podesiva zadnja sedišta.

Prostor za prtljag iznosi 410 litara. Baterija ispod sedišta je smanjila prostor za 120 litara.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password