breaking news New

Renault Captur 1,3 Benzin Restyling

Renault Capture

Napokon smo dobili na test osveženi Renault Captur. Ovog najprodavanijeg crossovera u Evropi uskoro bi trebalo da zameni potpuno novi evolucijski model, koji zvanično treba da se pojavi na Frankfurtskom salonu automobile.

Prvi model povišenog i povećanog Clia, bio je izuzetno dobro rešen (što pokazuju i rezultati prodaje), tako da je dizajnerima i inženjerima zaduženim za tehnički razvoj bilo izuzetno teško. Jer uvek je najteže od odličnog napraviti još bolje.

Prvo što upada u oči su nova dnevna svetla u obliku slova C, koja zajedno sa novim branikom vizuelno proširuju i povišuju auto. Naravno tu je i nova prednja maska sa više hroma. Prednji spliter se posebno ističe jer je u drugoj boji. Sve u svemu ceo Captur spolja je pretrpeo
nezne promene.

Unutrašnjost je takodje blago osvežena i poboljšana. Novi je dizajn presvlaka na sedištima, a i volan je doživeo svoj mali redizajn. Prostor na srednjoj konzoli je potpuno izmenjen i sada je praktičniji. Ručica menjača takodje je doživela promenu i mnogo prijatnjija pod rukom.

U produžetku srednje konzole nalazi se mesto za odlaganje kartice i dugme za paljenje i gašenje. Najviše me je obradovala nova fioka ispred suvozačkog sedišta, koja se sada mnogo lakše izvlači i nema onog zvuka trenja plastike o plastiku. Sama plastika u enterijeru nije vrhunska, ali je savim korektna s obzirom na cenovni nivo vozila.

Fioka renault capture

Benzinski motor motor od 1,3 litra odlično je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. Svi stepeni prenosa od 1-5 su odlično podešeni, tako da šesti stepen prenosa zaista služi samo kao rasterećenje na auto – putu ili dužim deonicama. Mnogi neće primetiti iako se duže voze u petom stepenu prenosa. Dobar je i obrtni moment tako da se nekoliko puta desilo da prednji točkovi proklizaju prilikom naglog starta.

Start stop sistem

Doduše i balans opterećenja na prednje točkove je manji tako da ponekad sam imao osećaj da je prednji kraj “prelagan” iako su i motor i menjač napred. Sve je to u podešavanju vešanja koje je u restyling modelu sada dosta tvrdje, što doprinosi boljem ležanju auta na asfaltu.

Medjutim javlja se problem kod loših puteva i makadama. Provozali smo Captura po zemljanim putevima Srema i potvrdili našu teoriju. Ovaj restyling model se lošije ponasa od prve osnovne verzije na zemljanim i makadamskim putevima. Sada je više “urban”, čak mu je i restyling tome prilagodjen.

Potrošnja je u kombinovanim uslovima sasvim zadovoljavajuća i nesto je malo iznad deklarisanih fabričkih podataka, što je za svaku pohvalu. O samom kvalitetu ovog crossovera ne treba previše trošiti reci, jer najbolji dokaz je da je to najprodavaniji crossover u Evropi.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password