breaking news New

VW Arteon 1.4 TSI eHybrid 2020 review

Volkswagen Arteon 1.4 hibrid

Arteon je najavio mnogo oštriji izgled i veći podsticaj prodaje od starog CC-a kada je stigao 2017. Ipak, njegova privlačnost bila je ograničena, jednostavno nije mogao da pruži praktičnost kakvu su tražili mnogi potencijalni kupci.

Sada je taj problem rešen sa Arteon Shooting Brake, neobično ekstrovertiranim Volksvagenom koji kombinuje vizuelnu eleganciju coupe-a sa svestranošću karavana.

Suptilnim promenama dizajna novo preuređenog Arteon fastback-a, Shooting Brake dodaje jedinstveni zadnji kraj, koji se sastoji od duže krovne linije, istaknutih D-stubova i zakošenih zadnjih vrata. Zbog toga se braća i sestre razlikuju samo po visini, fastback je visok 1428 mm, a on 1447 mm.

Obe verzije Arteona nude se ovde sa četiri revidirana četvorocilindrična motora sa turbopunjačem. To su 1,5-litarski benzinski motor sa 148 konjskih snaga, 2,0-litarski benzinski motor sa 188 konjskih snaga i 2,0-litarski dizelaši koji proizvode 148 i 197 konjskih snaga. Svi imaju pogon na prednje točkove i, u većini slučajeva, izbor šestostepenog ručnog ili sedmostepenog menjača sa dvostrukom spojkom.

Takođe dolaze, iako tek sledećeg proleća, novi Arteon R i Arteon Shooting Brake R, koji pokreću poznati 2.0-litarski četvorocilindrični turbo motor EA888, snage 316 KS.

Međutim, novi e-Hibrid vođen ovde je koji najviše zanima većinu kupaca. Koristi priključni hibridni pogon Passata GTE, sa 1,4-litarskim četvorocilindričnim turbo-benzinskim motorom snage 154 konjske snage i elektromotorom na menjaču snage 113 konjskih snaga.

Energiju za ovo daje baterija od 13,0 kVh postavljena u pod prtljažnika, koja daje samo električni domet do 50 km pri brzinama do 87 km / h, što lepo doprinosi manjim emisijama CO2 od samo 25 g / km.

VOLKSWAGEN ARTEON eHybrid

Kako je to?
Kao i kod Passata GTE, i vi možete uskočiti u Arteon eHibrid i odvesti se, a da o tome uopšte ne razmišljate. Pod uslovom da je baterija dovoljno napunjena, uvek se pokreće i odmiče nečujno, motivisan samo elektronima.

Da biste iz toga izvukli najbolje, isplati se upoznati načine vožnje, kojih ima na pretek. Zajedno sa Eco, Comfort, Normal i Sport koji se nalaze u svim Arteonima opremljenim prilagodljivim zaklopkama, postoje još tri za eHibrid: E-režim za električno pokretanje, Hibrid za kombinaciju el.motora i motora i GTE za maksimalne performanse.

Korak i gradsko ubrzanje su prilično jaki u E-režimu. A nema mehaničkog otpora, osim kada se pokreće nežno regenerativno kočenje dok se spuštate nizbrdo.

Ali za pokretanje hibridnog režima nije potrebno mnogo. Pri naglom uboju gasa ili prodoru ekrana osetljivog na dodir, motor se lagano pali. Kombinacija dva izvora napajanja je prilično impresivna.

VOLKSWAGEN ARTEON eHybrid

Tako konfigurisan, obrtni momenat se povećava sa 243 lb ft na 295 lb ft, što čini automobil znatno živahnijim. Kombinovani napori el.motora i motora daju mu opuštene osobine krstarenja sa delimičnim gasom i brzo ubrzanje kada snažno pritisnete. Motor je dobro izolovan.

GTE režim ne povećava snagu ili obrtni momenat niti čini da se Arteon oseća brže nego što je to slučaj u hibridnom režimu, ali sprečava da se motor isključi i da se menjač ne odvoji, što mu daje snažan odziv, ako ne i odlučniji osećaj.

Iako je mnogo teži od uobičajenih modela Arteon, sa 1734 kg, eHibrid je zabavan za vožnju. Njegov upravljač sa promenljivim odnosom je lagan, ali izuzetno precizan i daje dobar odziv kada ga isključite iz centra, čineći ga lakim za manevrisanje u gradu.

Ovo je prilično siguran automobil, sa spretnim, pouzdanim upravljanjem i dobrom vučom kada se gura uz upotrebu benzina i električne energije.

Opcionalne legure od 19 inča i niskoprofilne gume ne idu u prilog vožnji, čineći je vrtoglavom pri manjim brzinama i dopuštajući da se osete neravnine.

VOLKSWAGEN ARTEON eHybrid

Iznutra, ažurirani Arteon dobija novi kožni volan sa brojnim kontrolama, plišanim materijalima nežnim na dodir, digitalnim kontrolama klima uređaja i najnovijim Volksvagenovim digitalnim brojčanicima i informativnom zabavom. U dobrom je voznom okruženju sa izvrsnom ergonomijom i odgovarajuće visokim nivoom vidljivosti.

Jedna od ključnih prednosti koje ima u odnosu na fastback je njegova ravna, duža linija krova, koja dodaje 11 mm prostora za glavu napred i 48 mm pozadi. Druga je veći prtljažnik, ali dodatnih 110 litara gubi se na bateriju za eHibrid-u. Preklapanjem zadnje klupe još uvek možete dobiti 1497 litara.

Da li da ga kupim?

Shooting Brake nudi malo više prostora od svoje brze braće bez dodavanja ikakvih performansi ili dinamike.

Ako vas privuče njegov dizajn, treba vam više prostora i sviđa vam se ideja da ga možete voziti kao EV, vredi razmisliti.

Source: www.autocar.co.uk

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password