breaking news New

Test: Opel Astra sports tourer

Cras eget sem nec dui volutpat ultrices.

Međunarodna prezentacija

Nakon što je postao Evropski auto godine, nova Opel Astra je poput munje krenula u osvajanje tržišta, hatchback izvedbi sada se pridružuje i praktični te komotniji karavan kojeg smo upoznali na prelepim putevima portugalske pokrajine Douro.

Kako je i za očekivati, novu Astru Sports Tourer karakterišu iste napredne osobine kao i njezinu 5v „sestru“. Dakle, reč je o automobilu modernog izgleda, nove arhitekture (oko 190 kg manje mase), vrhunske aerodinamike (koeficijent ootpora vazduha iznosi niskih 0,28) naprednih sigurnosnih i konfornih rešenja (Opel OnStar, IntelliLink) te sasvim nove palete pogonskih motora zahvaljujući kojima je ovaj auto još štedljiviji.

Opel-Astra_Sports_Tourer-2016-6

Prostraniji enterijer uprkos nepromenjenim spoljašnjim dimanzijama.

Nova generacija karavanske Opel Astre ima jednake dimenzije kao dosad aktuelni model, ali je znatno prostranija iznutra. Putnici mogu uživati u više prostora za glavu i noge, a prtljažnik je povećan za 80 litara, na ukupno 1630 litara s preklopljenim naslonom zadnjih sedišta. Nova Astra Sports Tourer nudi više udobnosti zajedno s prostranošću za tri dečija sedišta pozadi (dva bočna opremljena su ISOFIX priključcima). To ju čini savršenim automobilom za svakodnevno korišćenje u svojstvu udobnog višenamenskog porodičnog automobila.

Dimenzije nove Astre karavan tako iznose 4702 x 1842 x 1510 mm, uz međuosovinski razmak od 2662 mm. Takođe, uz navedeni, prtljažnik nudi standardnu zapreminu od 540 dm3, dužinu poda (do naslona zadnjeg sedišta) od 1065 mm i najveću dostupnu dužinu od 1872 mm (s preklopljenim naslonima zadnjih sedišta), najmanju širinu od 1028 mm te visinu utovarnog praga od 624 mm. Takođe, vozač sada na raspolaganju ima 26 mm dodatnog prostora za glavu, dok putnici smešteni na zadnjoj klupi mogu računati na čak 28 mm više mesta za kolena.

Opel-Astra_Sports_Tourer-2016-5

Opel uz novu Astru Sports Tourer nudi jednu praktičnu novost koja će se koristiti svakodnevno: poklopac prtljažnika može se otvarati bez dodira ili daljinskog upravljača. U kombinaciji s otvaranjem i pokretanjem bez ključa dovoljan je pokret nogom ispod stražnjeg branika da bi se poklopac prtljažnika otvorio. Daljnjim pokretom poklopac se zatvara. Ovaj pametni sistem može otkriti svaku prepreku i zaustaviti mehanizam u slučaju opasnosti. Uz to, poklopac prtljažnika i dalje se može otvoriti putem prekidača na vozačevoj strani ili putem daljinskog upravljača integrisanog s ključem.

Opel-Astra_Sports_Tourer-gepek

Napredne tehnologije predvođene svetlima IntelliLux LED Matrix

Astra Sports Tourer postavlja standarde i u područjima sigurnosti, informacijsko-komunikacijskih sistema i udobnosti. Pametna svetla IntelliLux LED s matricom još su jedan novitet u kompaktnom segmentu. Omogućavaju trajnu vožnju s dugim svetlima bez zasljepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju jer se automatski i stalno deaktiviraju pojedini LED moduli kada se otkrije promet iz suprotnog smera ili vozilo neposredno ispred. Ovaj sistem deluje u kombinaciji s kamerom Opel Eye.

Najnovija generacija informacijsko-multimedijskih sistema kompatibilna je s platformama Apple CarPlay i Android Auto. Uz to, vozači koji putuju često i na velike udaljenosti moći će uživati u dodatnoj udobnosti zahvaljujući novim premium ergonomskim sjedalima s AGR-ovim certifikatom s prilagođavanjem bočnih delova naslona i funkcijama masaže i pamćenja položaja uz funkciju ventilacije. Putnike na zadnjoj klupi radovat će će dodatna opcijska mogućnost koja pridonosi udobnosti: greanje dva spoljašnja zadnja sedišta.

Brojni inovativni pomoćni sistemi koji se oslanjaju na najnoviju generaciju prednje kamere Opel Eye nude vozaču dodatnu sigurnost. Počevši od detaljnije i preciznije pomoći u prepoznavanju saobraćajnih znakova, preko pomoći u držanju trake koja sada čak nudi i aktivne korekcije upravljanja u slučaju opasnosti pa do upozorenja na mogući frontalni sudar s kočenjem u slučaju neminovnog sudara koje može sasvim zaustaviti vozilo pri brzinama manjim od 40 km/h.

Kasnije tokom prodaje nova Astra Sports Tourer bit će dostupna i s prilagodljivim tempomatom koji koristi prednji radar. Naime, radarski senzor povećava radni opseg i sistem može prepoznati vozila udaljena do 150 metara te prilagoditi brzinu vožnje odabranom sigurnosnom razmaku.

Sasvim nova i naglašeno štedljiva motorizacija

Ponuda pogonskih sistema Astre Sports Tourer praktično je jednaka onoj kod hatchback varijante opelovog bestsellera. Riječ je o motorima snage od 70 kW (95) do 147 kW (200 KS) (potrošnja goriva i emisije CO2 u mešovitoj vožnji dostižu 6,2 – 3,5 l/100 km, odn. 142 – 92 g/km). „Dizelski i benzinski motori Astre Sports Tourer, raspona zapremine od 1,0 do 1,6 litara nude kombinaciju najviše učinkovitosti i izvanrednog odziva“, napominju u Opelu.

Novi motor u ponudi, 1,6-litreni dizel s dva turbopunjača smestio se na sam vrh ponude. Posebno kompaktan 1.6 BiTurbo CDTI sa 118 kW (160 KS) razvija najveći obrtni moment od 350 Nm pri 1500 o/min. Mali turbopunjač s promjenjivom geometrijom garantuje brz odziv pri niskim obrtajima, dok veći turbopunjač (fiksne geometrije) preuzima ulogu pri višim brzinama rada motora. Astra Sports Tourer s 1,6-litrenim BiTurbo motorom ubrzava od 80 do 120 km/h za samo 8,1 sekundu.

Takođe, u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem, sistemom Start & Stop i gumama s niskim otporom kotrljanja ovako motorizovana Astra Sports Tourer troši 4,1 litru dizel goriva na 100 km (109 g CO2/km). S tim sasvim novim pogonskim sistemom dizelska je ponuda u liniji Astre sada proširena na četiri raspona snage, sve na temelju zapremine od 1,6 litara: 95, 110, 136 i 160 KS.

Astri Sports Tourer na raspolaganju je pet različitih benzinskih motora, uključujući 1.0 Ecotec Direct Injection Turbo napravljen u potpunosti od aluminija te 1,4-litreni 4-cilindrični turbo. Novi 1.6 Ecotec Direct Injection Turbo koji je bio premijerno predstavljen na salonu IAA, motor je s vrha ponude koji će se ugrađivati u Astru Sports Tourer. Ovaj pogonski stroj snage od 200 KS s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjačem postiže impresivnih 300 Nm okretnog momenta (u mešovitom ciklusu vožnje: 6,0 l/100 km, 139 g/km s gumama s niskim otporom kotrljanja).

I na kraju…

Više od 24 miliona prodatih Opel Kadetta i Astri impresivan je broj i značajno dostignuće. Poredjani jedan za drugim svi opelovi do sada proizvedeni kompaktni modeli nadmašili bi magičnu granicu od 100.000 kilometara i stvorili kolonu automobila koji bi dva i po puta obuhvatila ekvator. Ukratko, moglo bi se reći da su opelovi kompaktni automobili zajedno učinili mobilnost dostupnom novim društvenim klasama, no ne samo to – najnovije su generacije učinile pristupačnima i tehnologije te inovacije iz viših segmenata.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password