breaking news New

LED farovi protiv laserskih farova

Budućnost nam je stigla. Takoreći pametni farovi nam kucaju na vrata. Uskoro neće biti potrebe za dugim i kratkim svetlima, sve će biti automatsko. Koliko je to dobro – pokazaće praksa. U teoriji to izgleda sve lepo, ali da li se time gubi deo čari vožnje, ili se samo dobija na sigurnosti – isto će nam pokazati praksa. Na nama je da isprobamo, pa ako nam se svidi i ako mislimo da je korisno – uskoro ćemo i mi sami moći da ugradimo u svoja vozila neki od modernih tipova farova.

Razvoj farova

Prvo su se koristili farovi koji su davali svetlost pomoću hemijskih reakcija, a onda su počele da se proizvode električne sijalice za farove. Polako su u upotebu ušle halogene sijalice, koje su imale određen vek trajanja, pa onda ksenon farovi, koji su davali dvostruko više svetlosti od halogenih farova. ksenon farovi su bili dosta kvalitetniji i počeli su se ugrađivati u modernije automobile, ali i skuplje, pa nije odmah bilo pristupačno svakome. Međutim, ksenon farovi nikada nisu stekli takvu popularnost kao halogene sijalice za far. Nakon ksenin farova, sledio je razvoj LED sijalica za farove, koji je u serijsku proizvodnju ubačen 2004. godine. Treba reći da u današnje vreme i dalje najveći broj automobila ima u sebi farove sa halogenim sijalicama, a da mali broj onih ekskluzivnijih i skupljim ima ksenon i LED farove. Napredak tehnologije je uvek tu i uvek se nešto novo smišlja i dodaje, pa se zato i razvija lasersko osvetljenje farova.

Svetlije i dalje

Ne može se očekivati da će se od sutra u svim automobilima pojaviti laserski farovi. A lasersko osvetljenje će uslediti polako, prvo na skupljim modelima, a kako cena bude padala i na manje eksluzivnim vozilima. Šta je lasersko osvetljenje farova? Reč znači – svetlo nastalo stimulisanom emisijom zračenja. U čemu je prednost lasera u odnosu na LED farove? Glavna stvar – manja potrošnja energije. Takođe, laserski farovi imaju mnogo efikasniji izvor svetla za identičnu površinu u poređenju sa LED farovima. Isto, laserski farovi imaju mnogo duži doseg svetlosti, poređenja radi halogeni snop dopaci maksimalno 125 metara, LED farovi 300 metara a laserski farovi čak i do 700 metara, što je zaista i više nego efikasno.

Minimalne dimenzije

Dimenzije laserske diode u poređenju sa LED diodama su, dobro pazite, čak 100 puta manje. To može da znači da proizvođači automobila imaju slobodu da smanjuju dimenzije farova, ali i ne moraju. Sve zavisi od toga kako žele da izgleda far i kakvu estetiku su namenili određenom modelu. Laserski far je monohromatski, što znači da može da ima samo jednu boju. Postavlja se i pitanje sigurnosti, ali su proizvođači i sa oko našli bezbednost, pa kroz nekoliko vrsta ogledala raspršuju laserske zrake i tada su oni potpuno bezopasni za vid.

Sve u svemu, budućnost farova je ovde, verovatno da se neće zaustaviti ni na ovome, ali treba sačekati kako će to sve da izgleda u praksi. Ima dosta novih istraživanja, pa tako postoje i „pametni“ farovi koji prate oči vozača, a postoje i oni koji „obraćaju pažnju“ na pešake.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password