breaking news New

Kategorije vozača u EU

E kategorije u vožnji označavaju kategorije vozača koji su prošli teorijski i praktični test i dobili dozvolu za upravljanje različitim vrstama motornih vozila u EU. Postoje tri glavne kategorije: BE, CE i DE, svaka od njih obuhvata određene vrste vozila i ima specifične zahteve i pravila.

BE kategorija se odnosi na vozače koji upravljaju  automobilima s priključnim vozilom, CE kategorija se odnosi na vozače kamiona i autobusa, dok DE kategorija se odnosi na vozače motocikala. E kategorije su važne za sigurnost na putevima i zahtevaju od vozača da budu stručni i sposobni za upravljanje vozilima kojima rukovode.

Polaganje za E kategoriju, cena i šta sve utiče na istu?

Cena polaganja vožnje za E kategoriju se razlikuje od države do države. U nekim državama je cena niža, dok je u drugima viša. Kada je u pitanju polaganje za E kategoriju cena obuhvata praktični deo i obuku. Teorijski deo se sastoji od školarine, dok se praktični deo sastoji od cene sati vožnje i cene samog ispita. Ukupna cena može varirati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura. U nekim državama postoji i mogućnost plaćanja po satu vožnje, što omogućava fleksibilnost u plaćanju. Osim toga, postoji i mogućnost polaganja ispita na različitim jezicima, što takođe utiče na cenu.

U nekim slučajevima, polaganje za E kategoriju, cena za studente ili mlade vozače, nekad može imati  popust na cenu polaganja. Takođe, postoje i različiti paketi usluga koji uključuju različite kombinacije teorijskog i praktičnog dela, što takođe utiče na cenu.

U svakom slučaju, preporučuje se da proverite cene u više različitih auto škola i usporedite ih pre finalnog odabira. Takođe je važno da  proverite da  li auto škola ima licencu za rad, i da li su instruktori kvalifikovani i da li imaju licencu.

BE kategorija u vožnji

BE kategorija vozača označava početnike vozače koji su prošli teorijski i praktični test i dobili dozvolu za upravljanje automobilom s priključnim vozilom težim od 750 kg i do 3.500 kg. Ova kategorija obuhvata i priključna vozila poput kamp prikolica i priključnih vozila za prevoz robe. Da bi se položio ispit za BE kategoriju, vozači su dužni da prodju teorijski i praktični deo ispita. Teorijski deo se sastoji od pitanja vezanih uz upravljanje priključnim vozilom, sigurnost tokom upravljanja sa priključnim vozilom kao i pitanja o propisima i pravilima. Praktični deo ispita se sastoji od vožnje s priključnim vozilom, koja uključuje manevre, upravljanje u različitim situacijama na putu i procenu sigurnosti vožnje.

CE kategorija u vožnji

CE kategorija vozača označava one koji su prošli teorijski i praktični test i dobili dozvolu za upravljanje kamionom ili autobusom. Ova kategorija obuhvata i kombinovana vozila, poput kamiona s priključnom prikolicom.

DE kategorija u vožnji

DE kategorija vozača označava one koji su prošli teorijski i praktični test i dobili dozvolu za upravljanje motornim vozilima s tri ili četiri točka, poput motocikla. Ova kategorija takođe obuhvata i motocikle s priključnom prikolicom.

Svaka od ovih kategorija ima svoje specifične zahteve i pravila u pogledu testiranja i odobravanja to jest dobijanja dozvole, zato se preporučuje da se vozači detaljno upoznaju s tim pravilima pre samog polaganja ispita.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password