breaking news New

Planirate da upišete vozačku obuku

Upis vozacke obuke

Upis vozacke obuke: Evo šta treba da znate

Upis vozacke obuke  i način polaganja vozačkog ispita pretrpeli izvesne promene prethodnih godina, uputićemo vas u ono što vas očekuje do momenta kada će se vozačka dozvola naći u vašim rukama.

Obavezna je teorijska i praktična nastava

Prema važećem zakonu o saobraćaju koji reguliše polaganje vozačkog ispita vozačka obuka se sastoji od obaveznih 40 teorijskih i 40 praktičnih časova. Kandidat može da odsluša maksimalno tri teorijska časa dnevno u auto školi, a prisustvo je obavezno na svim časovima. Cela obuka sa polaganjem može da se obavi u roku od dva meseca.

Na teorijskoj obuci obrađuju se teme pravila vožnje, saobraćajni znakovi i elementarna mehanika motornog vozila. Da biste pristupili polaganju teorijskog dela ispita neophodno je da phađate obuku i položite test iz prve pomoći i pribavite lekarsko uverenje.

Na praktičnim časovima se uči tehnika upravljanja automobilom, a izvodi je licencirani instruktor vožnje sa suvozačevog mesta. Instruktor koriguje kretanje automobila uz pomoć papučica za gas i kočnicu, koje se nalaze sa desne strane, odnosno na mestu instruktora-suvozača.

Kandidati treba da na časove vožnje dolaze naspavani i koncentrisani kako bi u potpunosti iskoristili plaćene časove. U suprotnom, ako se nakon obuke i dalje ne osećaju spremnim za polaganje vozačkog ispita, savetuje im se da uzmu još praktičnih časova.

Polaganje prve pomoći

Jedna od vrlo praktičnih novina je i obuka iz prve pomoći koja ima za cilj da osposobi vozača da samostalno pruži pomoć povređenima u slučaju saobraćajne nezgode, pre dolaska lekarske ekipe.

Obuku za polaganje prve pomoći organizuju Crveni krst Srbije i pojedine zdravstvene ustanove. Obuka traje dva dana po četiri sata sa manjim pauzama, dok se polaganje uglavnom obavlja treći dan. Polaganje prve pomoći se odvija kroz teorijski i praktičan deo.

Teorijski deo je u vidu testa u trajanju od 45 minuta, dok je praktičan deo kraći i na njemu se pred tročlanom komisijom demonstrira veština pružanja prve pomoći.

Nakon zvršene obuke i uspešnog polaganja ispita dobija se potvrda koja se prilaže sa lekarskim uverenjem u auto školu. Nakon toga može da se pristupi polaganju testova za vožnju i praktičnoj obuci vožnje.

Polaganje vozačkog ispita

Prema novom zakonu polaganje vozačkog ispita ima dva dela. Prvi deo su vežbe na poligonu, za vreme kojih je kandidat sam u automobilu, dok ga tročlana komisija prati spolja i drugi deo, vožnja po gradu, kada je i komisija u automobilu.

Na poligonu kandidat treba da vizuelno proveri vozilo, pripremi se za polazak, održava kretanje u jednoj traci, da prelazi u drugu traku kretanjem unazad, da pokaže ubrzavanje i kočenje, zatim polukružno okretanje i parkiranje.

Nakon uspešno položenog poligona kandidat bira zadatak, tj. jednu od 15 koverti sa trasama vožnje po gradu. Vožnja izabrane trase po gradu traje najmanje 35 minuta. Nakon završene vožnje komisija će saopštiti kandidatu da li je položio ili ne, i po potrebi dati savete o vožnji za ubuduće.

Nakon vozačkog ispita probna vozačka dozvola

Budući da vozači početnici čine značajan udeo u statistici saobraćajnih nesreća, nakon polaganja vozačkog ispita, ukoliko se to desi od aprila 2019. godine, vozač dobija probnu vozačku dozvolu u trajanju od dve godine. Probna vozačka dozvola donosi veći broj ograničenja za vozače.

Ukoliko kandidat, koji je položio vozački ispit, ima manje od 19 godina, probnu vozačku dozvolu će imati do svoje 21. godine. Za vreme trajanja probne vozačke dozvole vozač ne sme da vozi u periodu od 23 do 6 časova ujutru.

Vozači mogu da se kreću sa najviše 90% dozvoljenje brzine na putu. Za auto put ograničenje je 110km/h, a za moto put 90km/h. Zatim vozač ne sme da ima nimalo alkohola u krvi i ne sme da koristi mobilni telefon ni sa hands free uređajem.

Takođe, nije dozvoljeno upravljati vozilom velike snage (iznad 80kw), sem u slučaju prisustva suvozača koji vozačku dozvolu ima najmanje pet godina.

Ukoliko planirate da svoje veštine upotpunite tehnikom vožnje, a svoja dokumenta vozačkom dozvolom, upišite auto školu koja vrši kvalitetnu vozačku obuku.

Izvor: AutoSkolaFest.com

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password