Zanimljivosti

Šta sve možete raditi u kolima dok dugo čekate na graničnom prelazu

Odavno je počela sezona putovanja, gužve na putevima su u bilo kom pravcu zemlje da se uputite. Na granicama ogromna čekanja, zastoji, a vi planirate vaš odlazak na more. Da li će to biti Grčka, Crna Gora ili neka druga destinacija, jasna vam je jedna stvar – neophodno vam je strpljenje.

Kada su čekanja u pitanju, kada se nađete u nekoj koloni, dugo čekate na semaforu ili su radovi na putu, šta je ono što može da vrati osmeh na lice, i da se ne prepustite besu i nerviranju? Mnogo je stvari i mogucnosti, samo do sada niste razmisljali o tome.

Možda je svakako lakše ukoliko putujete sa prijateljima ili sa nekom dragom osobom, ali ukoliko ste sami, put zaista može da bude zamoran, i da vas čekanje na granici I česta stajanja na putu dovedu do besa.

Međutim, to je stvar koju sebi ne smete nikako da dozvolite dok vozite, bez obzira da li je reč o dužim ili kraćim relacijama, jer vam za vožnju pre svega treba dobro raspoloženje i da budete dobro naspavani.

Ukoliko osetite da vam se spava, da vam glava pada, ili da ste užasno besni zbog gužve, stanite negde, na neku pumpu, popijte kafu, odmorite malo, osvežite se, pojedite sladoled i nakon toga, nastavite svoj put. Ipak idete na letovanje, to ne zaboravite.

Nemojte sebe da precenjujete, ipak odmor je najvažniji. Da vidimo, šta sve možete da radite kada vas na putu sačeka neka nepredviđena okolnost,ukoliko je kolona na granicnom prelazu velika i morate ostati u kolima i čekati :

Slušate dobru muziku

Sigurno ste se kod kuće opremili sa gomilom CD-a ili ste narezali vašu omiljenu muziku na USB-u. Pustite vaš omiljeni bend i pojačajte koliko god vi želite, do daske ukoliko to zelite.

Konačno vaših pet minuta, jer nema onih koji dobacuju da je glasno, da je šund, da ne valja, da menjate, da smanjite i sl. Ovo je trenutak kada sasvim sami možete da uživate u muzici koju toliko volite.

Pevate na sav glas

Uvek su vam govorili svi kako ne znate da pevate i kako nemate te toliko potrebne glasovne sposobnosti. E sada je prilika da vičete na sav glas i da vašu omiljenu pesmu ili više njih pevate samo za svoju dušu. Neće biti onih koji će vam reći kako i šta treba da ispravite, da li kreštite. Dakle pustite glas.


Preispitujete svoje odluke i to činite na glas

Pričajte sami sa sobom, recite sve ono što vam je na duši i sve ono što nikome niste do sada, što vam i dalje leži na srcu. Biće vam sigurno lakše, jer ćete na taj način sav teret koji nosite i sve one neizgovorene reči, konačno izaći iz vas.

Možete proći kroz ceo raspon ljudskih emocija tokom jednog putovanja automobilom.
Nadajmo se da baš neće biti suza, ali i to možete ukoliko niste za tu vrstu pokazivanja emocija pred drugima. Možda je sada pravi trenutak da isplačete sve ono što dugo nosite usebi.

Učite strani jezik

Toliko ima zanimljivih programa na internetu za učenje stranih jezika uz pomoć kojih ćete savladati barem osnovne pojmove nekog drugog stranog jezika. Ukoliko se spremate na putu Grčku, bila bi dobra ideja da savladate osnovne reči koje se koriste prilikom pozdrava, da se zahvalite i osnovne pojmove za sporazumevanje u restoranu.

To će vam sigurno puno značiti, jer ćete uspeti da savladate osnove komunikacije i sporazumevanja.

Meditirajte

Možda je ovo idealan trenutak da odvojite vreme za meditaciju. Biće sjajna izazov za vas da vidite koliko ste dobro istrenirali poslednju meditaciju i tehniku disanja (odlična knjiga je Umeće disanja), a da vas ne ometaju zvukovi i slike koje dolaze spolja.

Ovo je savršen moment da proverite svoju moć koliko možete da se skoncentrišete na to što radite, i da izolujete sve zvukove koji dopiru sa strane.

Gledate u retrovizor ne bi li videli ko je iza vas

Želite da proverite kako se zabavljaju u kolima iza vas, i možda na taj način dobijete neku ideju. Kad ono ogromna bubuljica na vašem obrazu. Pa gde sada kad idete na more ?

Savet je da ne cedite bubuljicu, pogotovo sada kada su vam ruke prljave, da ne čačkate i ne budete sami sebi lekar. Sajt Minut za mene piše o bubuljicama i sadrži veliki broj korisnih saveta kako se rešiti bubuljica na licu. Umesto retrovizora, možda je bolje da pogledate na njihov sajt.

Šminkate se

Stojite na granici, imate utisak da se kolona ne pomera, pa zašto ne bi popravili šminku ili se našminkali ukoliko niste stigli to da uradite kod kuće pred sam polazak. Iskoristite ovaj moment I možete da eksperimentišete sa bojama senki koje niste koristili do sada, ili da se osmelite i stavite jak karmin, ako ste do sada izbegavali jake boje.

Telefonirate

Dakle, ovo je jedini i isključivo jedini trenutak kada je dozvoljeno da koristite telefon u automobilu. Jedini trenutak je upravo tada kada stojite I dugo čekate na granici. Javićete se mami, jer sigurno brine kako je vreme na putu, već je pao mrak, a mama baš zna da paniči.

Ili ćete pozvati svog dragog koji vas čeka na moru, da mu kažete da bude strpljiv i da je na granici baš velika gužva.

Možda ćete se u ovom trenutku setiti neke drage osobe koju dugo niste čuli. Eto prilike da to ispravite i da se raspitate kako je.

Mobilni telefon tokom vožnje – ne nikako. Duboko u torbu, i ne mora da znate ko vas zove, sve dok ne stignete na odredište.

Poneli ste super knjigu za plažu

Poneli ste nekoliko knjiga za plažu, jer kao i svake godine mislite kako ćete pročitati barem jednu. Evo prilike da započnete čitanje knjige, i da vas barem ta jedna osvoji, zainteresuje i da stvarno nastavite da je čitate dok uživate na plaži. Ukoliko je stajanje dugo na granici, možete doći i do pola knjige, zavisi koliko brzo čitate.

Lakirate nokte

Spremanje kod kuće je bilo na brzinu. Samo ste uspeli da spakujete osnovne stvari, jer ste već kasnili u polasku. Svoje nokte ste zaboravili i da pogledate. Ovo je prilika da nalakirate vaš omilejni lak. Znamo da je torba sa šminkom pored vas, a ne duboko u koferu, zato iskoristite ovaj moment i ulepšajte svoje nokte.

Extra savet

Slobodno izađite iz kola, razmrdajte svoje noge i ruke. Uradite nekoliko čučnjeva koji su svakako najbolja vežba za noge. Protresite ruke, dobro ih istegnite iza leđa i udahnite svež vazduh, prijaće vam.

Ostali saveti za bezbrižnu vožnju

Kada idete na dugačak put kolima, morate se osigurati na prvom mestu da je sa vašim
kolima sve u redu i da su ispravna, a zatim niz stvari koje je neophodno pripremiti kako bi dug put bio bez ikakvih problema. Koji su to saveti koji će vam pomoći da vaš put protekne u potpunom redu, bez stresa :

Na prvom mestu je svakako provera automobila

Imate svog majstora koji vodi računa o vašim kolima i kod kog radite redovan servis.
Obavezno pred dug put treba da proverite ulje, gume i kočnice. Ako ste vični, i radili ste i pre ove stvari na svojim kolima, onda to možete uraditi i sada sami.

Ono što nikako ne želite je da na pola puta do mora, mora da zovete šlep službu.

Kupite motorno ulje

Bez obzira što ste uradili mali servis, uvek imajte u rezervi barem jedan litar motornog ulja. Nikada ne znate šta može da se desi, a na autoputu servisa nema nigde, to vrlo dobro znate.

Navigacija na kolima

Bez navigacije odlazak u inostranstvo čini se da bi bilo dosta otežano za snalažanje.

Zamislite samo sebe u situaciji u kojoj se vrtite sat vremena i nakon toga shvatite da ste vozili u krug. To nikako ne želite. Neka sve mape budu ažurirane.

Pribor za prvu pomoć

Znate da kompleti za prvu pomoć mora da budu standardizovani. Ukoliko niste dugo
vremena proveravali vašu opremu, ovo je idealna prilika za to. Ukoliko kolima idete u Grčku, možda niste znali, ali aparat za gašenje požara je obavezan.

Proverite sva dokumenta

Svakako ne želite da vas vrate sa granice. Vozačka i saobraćajna dozvola na prvom mestu, polisa osiguranja, pasoš, lična karta i zeleni karton za zemlje gde je ovaj dokument neophodan.

Ponesite sa sobom rezervni ključ

Toliko stvari može da se desi na putu, pa čak i to da zaboravite ključeve u kolima. I šta sad, ne možete da uđete. Možda mislite kako se to vama sigurno neće desiti, ali nikad se ne zna. Rezervni ključ uvek imajte kod sebe.

Ponesite i hranu za put

Spremite hranu za put koja se ne kvari i ponesite dosta voća sa sobom Takođe, puno
tečnosti mora da unosite u svoj organizam. Unosite što više vode u organizam tokom vožnje.

Dobro se naspavajte

Glavni savet kada je duga vožnja u pitanju jeste da se dobro naspavate pred put. Ne smete sebi da dozvolite da na put krećete umorni i neispavani. Takođe, pravite često odmor tokom vožnje, pauze uz put. Vožnja od 8 sati nije dobra ni za vas, a ni za vaš automobil. Bitno je da uživate u vožnji.

autonadl

Share
Published by
autonadl

Najcitaniji postovi

Prenos vlasništva vozila brzo i lako u DON Centrima

Kada je u pitanju tehnički pregled i registracija vašeg vozila, ne želite da prepuštate ništa…

1 mesec ago

Kako da poboljšajte izgled kabine automobila

Bez obzira na to da li želite da transformišete unutrašnjost vozila kroz estetske detalje, tehnološke…

3 meseca ago

Otkup polovnih automobila iskustvo – Kako sam prodao auto za par sati

Tržište polovnih automobila kod nas je jako zasićeno, ponuda je raznolika. Možemo reći da je…

4 meseca ago

Otkrijte kako Beograđani biraju svoje četvorotočkaše!

U srpskoj metropoli, automobili su više od prevoznih sredstava - oni su izjava o stilu,…

6 meseci ago

Preuzmite kontrolu nad svojim avanturama na putu!

Svako putovanje započinje prvim korakom, a to je dobijanje vozačke dozvole. Sam početak avantura na…

7 meseci ago

Takse za registraciju vozila – Koliko košta registracija nakon poslednjih promena?

Toliko je različitih stavki koje su uključene pri formiranju ukupne cene da gotovo nikad ne…

7 meseci ago