Vesti Novo

Kako proći tehnički pregled vozila

Da biste produžili registraciju vozila ili izvadili novu saobraćajnu dozvolu, potrebno je uspešno proći tehnički pregled. Mnogi pri pomisli na ovu proceduru osete nelagodu, pogotovo oni koji su padali na istom.

Kao i za mnoge stvari, pravovremenim delovanjem, ova zakonska procedura postaće jednostavna rutina. Preporučljivo je da se tehnički uradi nekoliko nedelja pre isteka registracije kako bi se u slučaju nepredviđenih okolnosti moglo reagovati na vreme. 

Tehnički pregled je zakonska provera ispravnosti Vašeg vozila kako bi bezbednost u saobraćaju bila podignuta na viši nivo. Zato je poželjno pre odlaska na zvanični pregled, da uz pomoć stručnog lica izvršite proveru i po potrebi obavite sve potrebne popravke kako bi bili sigurni da ćete ovaj proces proći bezbolno.

Ovo nije samo poželjno za tehnički, već tako možete izbeći skupe popravke i doprineti Vašoj bezbednosti u saobraćaju. 

Da biste prošli tehnički pregled, preporučuje se da obratite pažnju na sledeće ključne tačke:

Obezbedite potrebna i važeća dokumenta i uredite vozilo

Da biste započeli proces tehničkog pregleda potrebno je dati saobraćajnu dozvolu automobila i važeću ličnu kartu osobe koja je zapisana kao vlasnik automobila. Preporučljivo je i pre pregleda da operete spolja i unutra Vaše vozilo kako bi olakšali posao radnicima koji će obaviti pregled. 

Kočnice

Neki automobili sadrže senzore koji upozoravaju na istrošenost kočnica pa se na vreme možete pripremiti. U drugom slučaju morate vršiti proveru, a da biste bili sigurni morate izabrati servis koji ima valjke koji se koriste na tehničkom pregledu. Da biste prošli sila kočenja i razlika u sili kočenja oba točka Vašeg auta ne sme prelaziti dozvoljenu. 

Stakla na vozilu

Stanje stakla šoferšajbne i prozora moraju biti besprekorna i minimalne pukotine i naprsline će učiniti da vozilo bude odbijeno. Naravno, vozila kojem nedostaje jedan ili više prozor nemaju nikakve šanse da prođu.

Kod automatskih i poluautomatskih podizača prozora sistem mora radi bez zastajkivanja. Zatamnjena stakla su dozvoljena samo uz potrebnu dokumentaciju i atest. Kod retrovizora ne sme biti ni oštećenja ogledala niti na plastici, jer u suprotnom vozilo može biti vraćeno sa tehničkog pregleda. 

Svetla na automobilu

Ovo je jedno od najjednostavnijih mera koje možete preduzeti na autu. Uz pomoć prijatelja ili porodice možete proveriti sva svetla koje auto poseduje, a zamenu možete izvršiti sami. Svetla vozila na koja morate obratiti pažnju: Farovi, migavci, stop svetla, svetla za maglu i katadiopteri moraju ispravno raditi i biti bez značajnih oštećenja. 

Obavezna dodatna oprema u automobilu

Zakonski je potrebno imati sledeću dodatnu opremu: Svetloodbojni(reflektujući prsluk), sigurnosni trougao, važeću opremu za pružanje prve pomoći, aparat za gašenje požara, rezervni točak, uže ili sajla za vuču. Tokom zimskog perioda vozilo mora imati zimske gume na sva 4 točka.  

Identifikaciona pločica automobila i broj motora i šasije

Ovi elementi na autu moraju biti jasno čitljivi. U slučaju su podaci sa ovih elemenata izbledeli, mora se prijaviti MUP-u kako bi bili upućeni na dalju proceduru kako bi nastavili tehnički pregled. 

Kuka za prikolicu

Ako posedujete kuku za prikolicu sa homologacijom i žigom na vozilu obavezno je imati i atest za nju, bez obzira da li je ugrađena fabrički sa automobilom ili naknadno. Kod vozila gde je naknadno ugrađena mora se skinuti sa vozila pre tehničkog pregleda. 

Oštećenja na vozilu

Ukupna oštećenja na karoseriji vozila ne bi trebalo da iznosi više od 5 %. Međutim ovo se dosta toleriše za oštećenja i korozije koja ne utiču na funkcionalnost vozila i ne ugrožavaju bezbednost u sabraćaju. 

Ispravnost trapa automobila

Neispravan trap auta neće moći da prođe tehnički pregled. Ako vidite da automobil ima tendenciju da vuče u jednu stranu ili primetite da se trese, znači da je trap neispravan. Tada je potrebno uraditi reglažu trapa.

Trap vrlo lako može izaći iz ravnoteže, a situacije koje bi mogle dovesti do toga su brži prelasci preko ležećih policajaca, ivičnjaka, rupa itd. Zato je potrebno posebno obratiti pažnju.

Sigurnosni pojasevi

Pre tehničkog pregleda uverite se i u ispravnost sigurnosnih pojasa, pogotovo onih na prednjem sedištu. Broj pojaseva u vozilu mora biti jednak broju putnika koji je predviđen za to vozilo. Ako imate manji broj pojaseva, moraćete registrovati automobil za broj putnika koliko imate pojaseva. 

To su najosnovniji uslovi koje morate ispuniti da biste prošli ovu proceduru, a za sve ostale detaljnije instrukcije možete nam se obratiti, a mi ćemo Vas rado sprovesti i pobrinuti se da bez mnogo muka prođete ovaj proces. 

Ukoliko ste previše zauzeti agencija Bonafides je uvela sistem registracije vozila po sistemu ključ u ruke. Ovlašćeno lice iz agencije će doći do vašeg stana ili kuće preuzeti vozilo i obaviti sve neophodne radnje oko registracije. Po završetku i dobijanju nalepnice vraća se vozilo na vašu adresu.

 

autonadl

Share
Published by
autonadl

Najcitaniji postovi

Prenos vlasništva vozila brzo i lako u DON Centrima

Kada je u pitanju tehnički pregled i registracija vašeg vozila, ne želite da prepuštate ništa…

3 sedmice ago

Kako da poboljšajte izgled kabine automobila

Bez obzira na to da li želite da transformišete unutrašnjost vozila kroz estetske detalje, tehnološke…

2 meseca ago

Otkup polovnih automobila iskustvo – Kako sam prodao auto za par sati

Tržište polovnih automobila kod nas je jako zasićeno, ponuda je raznolika. Možemo reći da je…

4 meseca ago

Otkrijte kako Beograđani biraju svoje četvorotočkaše!

U srpskoj metropoli, automobili su više od prevoznih sredstava - oni su izjava o stilu,…

6 meseci ago

Preuzmite kontrolu nad svojim avanturama na putu!

Svako putovanje započinje prvim korakom, a to je dobijanje vozačke dozvole. Sam početak avantura na…

6 meseci ago

Takse za registraciju vozila – Koliko košta registracija nakon poslednjih promena?

Toliko je različitih stavki koje su uključene pri formiranju ukupne cene da gotovo nikad ne…

6 meseci ago